Manevi (Spiritüel) İyi Oluş

İnsanın anlam arayışının bir parçası olan maneviyat, pozitif psikolojideki psikolojik iyi oluş ile birleştiğinde ortaya manevi iyi oluş hali çıkmaktadır. Manevi iyi oluş, psikolojik sağlık üzerinde etkili, insanın anlam arayışında önemli bir yeri olan, sorunlarla mücadele edebilmesini ve çözüm üretebilmesini sağlayan, kişinin kendisiyle, çevresiyle ve Yaratıcısıyla olan bağını açıklayan bir kavramdır

Maneviyat, kendini gerçekleştirme, hayatın anlamı, iyilik gibi olguları içerir. Hayatta anlam bulmanın bir yönü de maneviyattır. Hayatın anlamını bulan birey, psikolojik ve sosyal açıdan kendini yeterli hissedecek ve yaşantısını bu doğrultuda sürdürecektir.

İnsan, hayatta karşılaştığı zor ve sıkıntılı durumlarla başa çıkmada, maneviyatı ile hareket eder. İnsanın, maneviyatı sayesinde kendi inancına göre kutsal olan varlık ile iletişim kurabilmesi, kendisine güven vermekte ve hayatını huzurlu yaşamasını sağlamaktadır. Maneviyatı gelişmiş bireylerin, sosyal ve psikolojik yönden sağlıklı, umutlu ve stres ile baş etme becerileri yüksek olduğu için depresyona girme ihtimalleri daha azdır.

Maneviyat, tüm zaman ve kültürlerde var olan, insanlık için ortak bir olgudur. Bu da maneviyatın evrensel bir boyuta sahip olduğunu gösterir. Maneviyatın özel boyutu ise bireyin içsel his ve algısıdır. Özel ve evrensel boyutta her insanın manevi bir boyutu olduğu ifade edilir. Maneviyatın dışa yansıması, insanın içsel ve dışsal uyum ve dengesinin göstergesidir.

Yazar: Zeynep Korkmaz

Sosyal Medya'da Paylaş!

LinkedIn
Facebook
Telegram
WhatsApp