Gebelikte Sağlıklı Beslenme

Gebelikte sağlıklı beslenme yalnızca ilk 3 ay mı önemlidir?

Gebelik döneminde sağlıklı beslenmenin önemi sadece ilk üç ay ile sınırlı değildir. İlk üç ay bebeğin organlarının gelişimi için kritik bir dönemdir; fakat sağlıklı beslenme, gebeliğin tamamında hem annenin hem de bebeğin sağlığı için büyük rol oynar. Bebeğin kemiklerinin sağlıklı gelişimi, beyin fonksiyonlarının desteklenmesi, ideal doğum ağırlığına ulaşabilmesi ve gelecekte kronik hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması için yeterli ve dengeli beslenmek esastır. Anne adayının gebelik süresince yeterli ve dengeli beslenmesi, gestasyonel diyabet ve hipertansiyon gibi olası komplikasyonların riskini azaltmasına ve emzirme döneminde kaliteli süt üretimini desteklemesine katkı sağlar.

Gebelikte faydalı besinler nelerdir?

Meyve ve sebzeler; vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengin oldukları için bu dönemde vazgeçilmezdirler. İlk üç ayın folik asit ihtiyacını karşılamak için beslenme planında yeşil yapraklı sebzelere yer verilmelidir. Tam tahıllar (tam buğday, çavdar, kinoa, bulgur gibi) sindirim sistemine destek olurken B vitamini açısından da zengindirler. Protein ve demir ihtiyacını karşılamak için kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve kuruyemişler ideal seçeneklerdir. Süt ürünlerinden özellikle peynir, yoğurt, kefir ve ayran anne ve bebek kemik sağlığı için kritiktir. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar, bebeğin beyin gelişimi için önerilir. Bu dönemde sardalya, hamsi, istavrit, çinakop tercih edilebilir. Ayrıca, ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler, demir, magnezyum ve protein ile esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olup, gebelik döneminin de tüketilmesini önerdiğimiz besinlerdendir.

Gebelikte yenmemesi gereken besinler var mıdır?

Özellikle çiğ veya az pişmiş kırmızı et, kümes hayvanları, balıklar ve deniz ürünlerinin tüketimi risk taşımaktadır. Aynı şekilde, çiğ yumurta içeren mayonez, tiramisu gibi yiyecekler ve pastörize edilmemiş süt ürünleri de sağlık için olumsuz etkiler yaratabilir. İşlenmiş et ürünlerinin (salam, sosis, sucuk, pastırma gibi) ve derin su balıklarının (mezgit, levrek, lüfer, barbunya, kefal, kalkan gibi)  tercih edilmemesi gerekmektedir. Alkol ve yapay tatlandırıcılar da gebelikte uzak durulması gerekenler arasındadır. Bunun yanı sıra, ardıç meyvesi, meyan kökü, maydanoz suyu, adaçayı gibi bazı bitkiler ve bitkisel ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Gebelikte Türk kahvesi içilir mi?

Gebelik döneminde Türk kahvesi içilebilir. Günlük kafein alımı 200 mg ile sınırlı tutulmalıdır. Ancak, bu miktar kişiye göre farklılık gösterebilir. Türk kahvesi, hazırlanış şekli ve kullanılan kahve miktarına bağlı olarak değişen miktarda kafein içerebilir. Genel olarak, bir fincan Türk kahvesinde yaklaşık 50-65 mg kafein bulunur. Bu, günde yaklaşık 2-3 fincan Türk kahvesine denk gelir, ancak unutmamak gerekir ki, bireysel kafein toleransınız ve diğer kafein içeren ürünler (çay, çikolata, bazı alkolsüz içecekler vb.) da hesaba katılmalıdır. Gebelikte kafein tüketiminize dair en doğru bilgi ve tavsiyeyi, sizi takip eden bir sağlık uzmanından almanız faydalı olacaktır.

Gebelikte mide bulantısına iyi gelen besinler nelerdir?

B6 vitamini içeren besinler mide bulantısını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Yoğurt ve yulaf gibi B6 vitamini bakımından zengin gıdaları tüketmek faydalıdır. Ayrıca süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, tam tahıllı ekmek ve makarna, havuç, ıspanak, bezelye, tatlı patates ve patates gibi besinler de B6 yönünden zengindir.

Sabah yataktan kalkmadan önce bir miktar etimek, tuzlu grissini gibi atıştırmalıklar tüketmek ve yataktan yavaşça kalmak mide bulantınızı azaltacaktır.

Ek olarak, mide bulantısını yönetmek için diğer öneriler;

Gün içinde birkaç küçük öğün yemek ve kahvaltıyı atlamamak önemlidir.

Yataktan hızla kalkmak ve diş fırçalamak gibi eylemler bulantıyı tetikleyebilir; bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.

Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, mideyi rahatlatmaya yardımcı olur.

Yemeklerle birlikte çorba, ayran, su gibi sıvıları tüketmekten kaçının; bunun yerine öğünler arasında su ve ayran gibi içecekleri tercih edin.

Yemek sonrası hemen uzanmak yerine bir süre dik oturmak, mide bulantısını önlemeye yardımcı olabilir.

 

Işkın Akçam

Sosyal Medya'da Paylaş!

LinkedIn
Facebook
Telegram
WhatsApp