Ek Gıdaya Başlama Dönemi

Ek gıdaya ne zaman başlanır?

Bebeğin sindirim sisteminin gelişimi dikkate alındığında, tıbbi bir zorunluluk olmadıkça, bebeğinizin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi yeterli ve sağlıklıdır. Bebeğiniz altı ayını tamamladıysa, başını dik tutabiliyor, destek alarak ya da almadan oturabiliyor, el ve göz koordinasyonu gelişmişse ek gıdalara geçmek için uygun zamanı gelmiş demektir. Ek gıdalara başlamanın en uygun zamanını belirlemek için, bebeğinizi düzenli olarak takip eden bir çocuk doktoruyla görüşmek en doğru yaklaşım olacaktır.

Başlangıçta kaç öğün ek gıda verilmelidir?

Bebeğiniz ek gıdalara başladığında, başlangıçta günde sadece 1-2 öğün ek gıda yeterli olacaktır. Bebeğiniz 6-8 aylık dönemdeyken, günde 1-3 öğün ek gıda alabilir. 9-11 aylıkken ise bu miktar günde 2-4 öğüne çıkabilir. Bebeğiniz 1 yaşına ulaştığında, günlük beslenme düzeni sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ve bunların arasında iki ara öğünü kapsayacak şekilde rahatlıkla oluşturulabilir.

İlk hangi ek gıda ile başlanması uygun olur?

Özellikle ilk aylarda, sindirim sistemlerinin ve enzim aktivitelerinin henüz tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle, sindirimi kolay ve alerji riski düşük besinlerle başlanmalıdır. Zamanla, bebeklerin diyetine biraz daha lifli, asidik ve protein açısından zengin gıdalar dahil edilebilir. İlk olarak ev yapımı bebek yoğurdu ve mevsimine uygun sebze ve meyveler sunabilirsiniz. Genellikle, meyve püreleriyle beslenmeye başlayan bebekler, daha sonra sebze püreleri ve yoğurda geçişte zorlanabilirler. Bu nedenle, ilk haftalarda ev yapımı yoğurt ve sebze tadımlarına başlayıp, daha sonra meyve pürelerini eklemek daha iyi bir sıralama olabilir.

Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler var mıdır?

Yumurta beyazı, bakla, patlıcan ve mantar 1 yaşına kadar bebeklere verilmemelidir. Bebeğinizi düzenli takip eden doktor ve beslenme uzmanına danışarak yumurta beyazı 10. ayda başlanabilir.  Bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanması için, şeker tüketimi iki yaşına kadar olmamalıdır. İki yaşından sonra da şeker tüketimini sınırlı tutmaya özen göstermelisiniz. Bebeklerin 0-1 yaş arasında tuz ihtiyaçları, anne sütü ve diğer besinlerde doğal olarak bulunan sodyum ile karşılanır, bu nedenle ekstra tuz eklemeye gerek yoktur. Salça, salam, sosis, sucuk gibi yüksek tuz içerikli gıdalar ve hazır soslar bir yaşına kadar uygun değildir.

Balın içerebileceği clostridium botulinum sporları botulizm riski taşıdığından, bebeklerin düşük mide asidi bu sporları etkisiz hale getiremeyeceği için 1 yaşından küçük çocuklara bal verilmemelidir.

İnek sütü ve inek sütü proteinleri, bebeğinizin henüz gelişmekte olan sindirim sistemi için bir yaşından önce uygun değildir. Çikolata, kakaolu ürünler, çilek, domates, kivi gibi alerjen potansiyeli yüksek yiyecekler, deniz ürünleri, yağsız peynir gibi diyet ürünleri, çay, bitki çayları, baharatlar ve sakatatlar da 1 yaş öncesinde bebeklere verilmemelidir. Pişmemiş ya da az pişmiş yumurta da bu dönemde kaçınılması gerekenler arasındadır.

Pütürlü gıdalara kaçıncı ayda geçilir?

Ek gıdalara geçiş sürecinde bebekler öncelikle pürelerle tanışır. Bebeklerin çiğneme becerilerini geliştirmek için 7. Ayda  pütürlü gıdalara geçiş yapılabilir. Gıdaları tamamen püre yapmak yerine hafifçe parçalayarak küçük parçacıklar bırakmak çok daha iyi olacaktır. Bu yöntem, bebeğinizin çiğneme yeteneğini geliştirmesine ve farklı dokulara alışmasına yardımcı olacaktır.

 

Işkın Akçam

Sosyal Medya'da Paylaş!

LinkedIn
Facebook
Telegram
WhatsApp